A tisztán hazai tulajdonú Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola 1993 óta szolgálja ki a termelők gyümölcsoltvány igényét Magyarországon és szerte Európában.

    Cégünk két telephellyel rendelkezik. Központunk Nyírbátor mellett, Piricse községben található, faiskolai termelésünk viszont kizárólag a borsod megyei Csobád településen folyik.
Csobádon több, mint száz hektár kiváló ökológiai adottságú, öntözhető faiskolai területen végezzük az oltványtermelést. A mély termőrétegű, magas szerves anyag tartalmú, közepesen kötött öntéstalaj az alapja a kiváló gyökérzettel rendelkező oltványainknak. A nagyméretű faiskolai terület miatt 6-8 éves faiskolai vetésforgó tartására van lehetőségünk, így a szaporítóanyagot mindig szűz területbe tudjuk eltelepíteni. 

    Profilunkban szinte az összes törzses gyümölcsfaj megtalálható, széles alany és fajtaválasztékkal. Fő gyümölcsfajunk az alma, a meggy és a szilva, de jelentős számban szaporítjuk a körtét, birset, cseresznyét, kajszi és őszibarackot is.

    Faiskolánk szaporítási alapanyag ellátását részben saját vírusmentes alanytermő és szemző hajtás termő törzsültetvényeiről fedezi, részben pedig cseh, német, holland, francia és olasz faiskoláktól szerzi be. Termelésünk a Kormányhivatal és a NÉBIH központi, valamint területileg illetékes szervei által kontrollált engedélyes rendszerben folyik.

    Cégünkön belül külön csoport foglalkozik az alany és a nemes fajták innovációjával. Az Európa vezető nemesítői által ígéretesnek ítélt fajtajelölteket és fajtákat kísérleti licencszerződések keretén belül teszteljük, hogy megfigyelhessük, hogyan viselkednek ezek hazai ökológiai adottságok között. Az új fajtákat több szempont alapján ítéljük meg. Főképp a fajták rezisztencia tulajdonságait, termőképességi sajátosságait, metszésre adott válaszreakciót, a gyümölcs megjelenését, ízét és tárolhatóságát vizsgáljuk, annak érdekében, hogy csak kipróbált, stabil fajták kerüljenek be újdonságként a hazai termesztésbe.
Egyre többen ismernek minket az „ellenálló fajták faiskolája”-ként, vagy a "biotermelők faiskolájaként", hiszen honosítási tevékenységünk központjában a fajták rezisztencia tulajdonságai állnak. E miatt az bio szemléletű, vagy ellenőrzött bio termelést folytató termelők fő szaporítóanyag bázisává váltunk.
Munkáink eredményeként már több újdonság került Magyarországra. Az almafajták között ilyen a Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela®, Red Topaz®, Allegro® és Bonita®, melyeket az általunk létrehozott Naturalma Program keretében termelik. A Naturalma Program elemei között szaktanácsadási rendszer és a megtermelt gyümölcs értékesítését segítő marketingtámogatás is működik. A Naturalma® fajtakörön kívül általunk került Magyarországra a Galarina®, Galiwa® és még számos almafajta. Az alma fajtaújdonságok tekintetében több fajtára kizárólagos szaporítási és forgalmazási jogunk van Magyarországon és Európa számos más országában is.
Az alma fajta innováció mellett új csonthéjas fajták honosításán is dolgozunk. Ennek kézzelfogható eredménye a „Top” szilva sorozat és a „Cot” kajszi sorozat. A „Top” szilva sorozat vezető tagja a Topend Plus®, melyre faiskolánknak hazánkban és Romániában kizárólagos szaporítási joga van.

    Faiskolánk erdészeti csemetekerti engedéllyel is rendelkezik, viszont erdészeti szaporítóanyag előállítást csak előrendelés keretében végzünk. 

    Tevékenységünkben a faiskolai termelés és kereskedelem, valamint a termelőket segítő szaktanácsadás elválik egymástól. Külön szakembereink foglalkoznak az oltványok előállításával, értékesítésével, valamint a helyszíni operatív tanácsadással.
Annak érdekében, hogy a nálunk felgyülemlett tapasztalatot széles körben átadhassuk, évente több alkalommal rendezünk nyílt faiskolai napokat, fajta és metszési bemutatókat, valamint egyéb szakmai rendezvényeket. Ha feliratkozik hírlevelünkre, ezek időpontjáról és helyszínéről idejében értesülhet.

Tisztelettel várjuk megkeresését!

A Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola Csapata