A tisztán hazai tulajdonú Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola több mint két évtizede szolgálja ki a termelők gyümölcsoltvány igényét Magyarországon és szerte Európában.

    Cégünk két telephellyel rendelkezik. Központunk Nyírbátor mellett, Piricse községben található, faiskolai termelésünk viszont kizárólag a borsod megyei Csobád településen folyik.
Csobádon több, mint száz hektár kiváló ökológiai adottságú, öntözhető faiskolai területen végezzük az oltványtermelést. A mély termőrétegű, magas szervesanyag tartalmú, közepesen kötött öntéstalaj az alapja a kiváló gyökérzettel rendelkező oltványainknak. A nagy méretű faiskolai terület miatt 6-8 éves faiskolai vetésforgó tartására van lehetőségünk, így a szaporítóanyagot mindig szűz területbe tudjuk eltelepíteni. 

    Profilunkban szinte az összes törzses gyümölcsfaj megtalálható, széles alany és fajtaválasztékkal. Fő gyümölcsfajunk az alma, a meggy és a szilva, de jelentős számban szaporítjuk a körtét, birset, cseresznyét, kajszi és őszibarackot is.

    Faiskolánk szaporítási alapanyag ellátását részben saját vírusmentes alanytermő és szemzőhajtás termő törzsültetvényeiről fedezi, részben pedig cseh, német, holland, francia és olasz faiskoláktól szerzi be. Termelésünk a Kormányhivatal és a Nébih központi, valamint területileg illetékes szervei által kontrollált engedélyes rendszerben folyik.

    Cégünkön belül külön csoport foglalkozik az alany és a nemes fajták innovációjával. Az Európa vezető nemesítői által ígéretesnek ítélt fajtajelölteket és fajtákat kísérleti licencszerződések keretén belül teszteljük, hogy megfigyelhessük, hogyan viselkednek ezek hazai ökológai adottságok között. Az új fajtákat több szempont alapján ítéljük meg. Főképp a fajták rezisztencia tulajdonságait, termőképességi sajátosságait, metszésre adott válaszreakciót, a gyümölcs megjelenését, ízét és tárolhatóságát vizsgáljuk, annak érdekében, hogy csak kipróbált, stabil fajták kerüljenek be újdonságként a hazai termesztésbe.
Egyre többen ismernek minket az „ellenálló fajták faiskolája”-ként, vagy a "biotermelők faiskolájaként", hiszen honosítási tevékenységünk központjában a fajták rezisztencia tulajdonságai állnak. E miatt az bio szemléletű, vagy ellenrőzött bio termelést folytató termelők fő szaporítóanyag bázisává váltunk.
Munkák eredményeként már több újdonság került Magyarországra. Az almafajták között ilyen a Luna, Sirius, Orion, Rozela, Red Topaz, Allegro és Bonita, melyeket az általunk létrehozott Naturalma Program keretében termelik. A Naturalma Program elemei között szaktanácsadási rendszer és a megtermelt gyümölcs értékesítését segítő marketingtámogatás is működik. A Naturalma fajtakörön kívül általunk került Magyarországra a Galarina, Galiwa és még számos almafajta. Az alma fajtaújdonságok tekintetében több fajtára kizárólagos szaporítási és forgalmazási jogunk van Magyarországon.
Az alma fajtainnováció mellett új csonthéjas fajták honosításán is dolgozunk. Ennek kézzelfogható eredménye a „Top” szilva sorozat és a „Cot” kajszi sorozat. A „Top” szilva sorozat vezető tagja a Topend Plus, melyre faiskolánknak kizárólagos szaporítási joga van.

    Faiskolánk erdészeti csemetekerti engedéllyel is rendelkezik, valamint licencjoga van több svéd nemesítésű energetikai fűz fajta szaporítására. Az erdészeti és energetikai szaporításokat viszont csak egy éves előrendelés keretében végezzük el.

    Tevékenységünkben a faiskolai termelés és kereskedelem, valamint a termelőket segítő szaktanácsadás elválik egymástól. Külön szakembereink foglalkoznak az oltványok előállításával, értékesítésével, valamint a helyszíni operatív tanácsadással.
Annak érdekében, hogy a nálunk felgyülemlett tapasztalatot széles körben átadhassuk, évente több alkalommal rendezünk nyílt faiskolai napokat, fajta és metszési bemutatókat, valamint egyéb szakmai rendezvényeket. Ha feliratkozik hírlevelünkre, ezek időpontjáról és helyszínéről idejében értesülhet.

Tisztelettel várjuk megkeresését!

A Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola Csapata