Innováció és ismeretátadás

    A Holland Alma Gyümölcsfaiskola külön innovációs csapatot működtet az európai fajtaújdonságok hazai ökológiai környezetben történő tesztelésére. Az Európa vezető  kutatóintézeteivel kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően a fajtanemesítés legújabb eredményeit kapjuk meg kipróbálásra. Munkánk eredményeként már több, mint tíz alma és számos csonthéjas gyümölcsfajta került hazai köztermesztésbe. A fajtaújdonságok tömeges szaporítása előtt legalább 5-6 termőéven keresztül vizsgáljuk, hogy azok hogyan teljesítenek hazánkban.

    Csobádi telephelyünkön külön kísérleti és bemutató ültetvényt tartunk fenn abból a célból, hogy a fajtaújdonságokat a közönségnek be is mutathassuk. Ebben az ültetvényben jelenleg is több, mint hatvan fajtaújdonság és fajtajelölt szerepel. 2019-ben 8ha üzemi bio almatermő ültetvényt hoztunk létre, intenzív és fél intenzív rendszerben M9-es és MM106-os alanyon. Ebben az ültetvényben üzemi körülmények között tudjuk bemutatni, mire képesek a Bonita®, Luna®, Sirius®, Red Topaz®, Galiwa®, Galarina®, Goldrush és egyéb új betegségnek ellenálló almafajták. 

Külön gondot fordítunk az ismeretek átadásra. Minden évben megtartjuk a Nyitott Faiskola Programot, melynek keretén belül előre meghirdetett időpontokban betekintést engedünk mind a faiskolai munkáinkba, mind pedig a kísérleti ültetvényekben szerzett tapasztalatokba.

Évente több alkalommal tartunk fajtabemutatókat, melynek helyszíne általában a csobádi kísérleti és bemutató ültetvényünk, vagy valamelyik partnerünk üzemi ültetvénye. Október és február között heti szinten tartunk gazdaesteket és fajtakóstoló rendezvényeket, valamint a téli hónapokban különböző helyszíneken számos metszési bemutatót is szervezünk.

Rendezvényeinket hírlevélben és sms rendszerünkön keresztül hirdetjük meg, hírlevélre pedig itt a weboldalon regisztrálhatnak az érdeklődők.