Alanyhasználat és alanytermesztés

    Az oltványszaporításban kizárólag vírusmentes alapanyagokat használunk fel. Alma és birs alanyainkat teljes egészében saját magunk állítjuk elő bázis fokozatú vegetatív alanytermő törzsültetvényeinken. Csonthéjas fajok esetében pedig a vezető európai alanytermelőktől vásároljuk a vírusmentes alanyokat.

Alma esetében alanyhasználatunk nagyon sokszínű.
A törpe növekedési erélyű alanyok közül az M9t337-es klónt, valamint a B9-est használjuk. Az erősebb növekedésű almaalanyok választéka ennél is szélesebb. Alapvetően az MM106 talajgomba toleráns T9a klónját és az MM111-es alanyt alkalmazzuk, de külön rendelésre a M25, M26, MM116 és B118 alanyokon is végzünk szaporításokat. Alanyaink többségét saját vírusmentes törzsültetvényünkön szaporítjuk, nem csak saját szükségletünkre, hanem más bel és külföldi faiskolák számára is.

Cseresznye és meggy szemzésekhez általában sajmeggy alanyú szaporításokat végzünk, de külön kérésre vegetatív alanyokon (Gisela 5-6) is szaporítunk. Hasonlóan a szilvához és a kajszihoz, ahol az általánosságban elterjedt mirabolán magonc a szemzések alapja, de vegetatív alanyokon (St. Julien, C29) is leszemezzük a kívánt fajtákat a telepítőknek.