Újdonságok az alma fajtahasználat, kutatás, honosítás területén

               Érdekes cikk jelent meg az Obstbau-Weinbau 2018 novemberi számában Harald Weis tollából, aki az egyik legmeghatározóbb európai termőtáj, Dél-Tirol alma ültetvénytelepítéseiről adott átfogó képet. A szerző a Golden klónok visszaszorulása mellett leírja, hogy a Gála klónok stabilan őrzik helyüket, de ami a legérdekesebb, hogy a Pink Lady/Cripps Pink utódok robbanásszeren törnek előre az új ültetvénytelepítésekben.

               A dél-tiroli termőtáj két legmeghatározóbb szövetkezetének művelése alatt jelenleg, több, mint 16 000 hektár korszerű fajtaösszetételű és művelési módú ültetvény áll. A két vezető szövetkezet 2018-ban 673 hektár új, M9-es alanyú, zömében jéghálós almaültetvényt hozott létre, ami alig több, mint 4%-os megújulási rátát jelent. Ez elmarad a korábbi évektől, de még így is messze megelőzi a hazai ültetvénytelepítések ütemét.
A szerző összegzésében kiemeli, hogy a Gala, és Red Delicious klónok mellett a kutatók egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a Pink Lady vagy Cripps Pink vonal felhasználásával végzett keresztezéses nemesítés eredményeinek elterjesztésére, mert a piacnak nagy az igénye a jól tárolható, piros fedőszínű fajtákra is. A VI.P Szövetkezet 2018-as új telepítésű ültetvényeinek 16%-án már a Cripps Pink és a Topaz keresztezéséből származó Bonita fajta került telepítésre, melyet elsősorban a bio, vagy integrált növényvédelmi technológiára alapozott ültetvényekbe telepítettek.

               A Bonita fajtának Bolzanóban olyan nagy jelentőséget tulajdonítanak, hogy 2016 óta külön „Bonita Nap”-ot tartanak az európai termelőknek. A fajta korábbi (nemesítői) neve az „I-406” volt. Még ebben az időszakban került tesztelésre Magyarországon is a Holland Alma Kft Gyümölcsfaiskola kísérleti ültetvényében. A bolzanói példán okulva 2017-ben és 2018-ban Magyarországon is megrendezésre került a „Bonita Nap” a faiskola jóvoltából, ahol hazai és külföldi termelők egyaránt testközelből ismerhették meg a fajta legfontosabb jellemzőit.
A Bonita jellemzőit az alábbiak szerint foglalhatjuk össze:
Varasodással és lisztharmattal szemben toleráns, közepes növekedési erélyű, könnyen alakítható koronájú, korán termőre forduló, bőtermő, csekély alternancia hajlamú fajta. Érési ideje hazai körülmények között október 5-15 közé tehető. Gyümölcsei még kedvezőtlen adottságú, meleg és száraz termőhelyen is korán – érést megelőzően 20-30 nappal – közel teljes mértékben ragyogó tűzpirosra színeződnek. A gyümölcsméret a koronán belül nagyon homogén, az almák zömében 70-80 mm-es kategóriába esnek. Az almák többnyire egyesével, vagy kettesével állnak, nagyon ritka a csokros kötődés és részben éppen emiatt a genetikai adottság miatt homogén a gyümölcsméret. Gyümölcse lédús, harmonikus cukor-sav aránnyal. A gyümölcshús kemény konzisztenciájú, tárolhatóságban az Idareddel vetekszik, sőt felül is múlja azt. A fajta diploid, jó pollenadó és a legtöbb hazai fajta megfelelően termékenyíti. A Bonita tehát a hazai honosításban is visszaigazolta a tél-tiroli eredményeket. Az első üzemi ültetvények már eltelepítésre kerültek.

Harald Weis alma telepítési körképében többször említi a Red Delicious klónok újakra cserélődését. Az új telepítésekben ezek aránya Dél- Tirolban 6% körül alakul. Kiegészítésként talán annyit lehet hozzáfűzni, hogy leginkább a Jeromine fajtát telepítik, aminek kedveltsége idehaza is megfigyelhető. A Granny Smith térvesztése nem meglepő. A Fuji és klónjai még őrzik a helyüket, de Magyarországon a fogyasztói ízlés és a környezeti feltételek sem kedveznek ennek a fajtakörnek.
Idehaza még a Jonagold klónok között egyre inkább egyeduralkodó Red Jonaprince telepítése figyelhető meg, valamint az Idared helyett a Red Idared fajtára történő átállás.

               A Holland Alma honosítási munkájának eredményeként már sok fajta került köztermesztésbe, melyek közül a legtöbb a telepítési pályázatok elbírálásakor akár előnyt is jelenthet. Így került Magyarországra a Red Topaz, Rozela, Luna, Sirius, Orion fajták mellett a Galarina és a Galiwa, a júliusi érésű Allegro és a piros gyümölcshúsú Bay 3341-es fajta is. A Naturalma fajtakörbe tartozó fajták a hazai új telepítésekben már a harmadik legelterjedtebb fajtakört képviselik és egyre többen élnek a fajták rezisztenciájára alapozva a bio termelés lehetőségével. Az új fajták már hét éve eredményesen szerepelnek a köztermesztésben és kedveltségüket a termelők és fogyasztók mellett már a feldolgozók is megerősítették. A sárga alapszínű Naturalma fajták (Luna, Sirius, Orion) beltartalmi paraméterei a próbagyártások alapján megfeleltek a legmagasabb minőségi követelményeket támasztó bio bébiétel gyártók követelményeinek is.

A fajtahonosítási munkában élenjáró Holland Alma faiskolát és tanácsadó munkatársait az érdeklődők az idén is megtalálják az Agromash Expón, a „C” Pavilon 10/G standján.