Technológia ajánlások

2022 MÁRCIUS - Gyümölcsültetvények lemosó permetezése

A megszokottnál melegebb február után az évszaknak megfelelő időjárással köszöntött ránk a március.

A hosszú távú előrejelzések szerint lassú felmelegedés kezdődik. Az erős éjszakai fagyok március 10 után megszűnnek és a nappali felmelegedés tartósan tíz Celsius fok felett várható, eljön tehát az ideje a gyümölcsültetvények lemosó permetezésének.

Az addig előttünk álló néhány napban tanácsos átvizsgálni ....
Olvassa tovább lemosó permetezésről szóló ajánlásunkat letölthető pdf formátumban itt!




Technológiai hírlevél 2020 Május - Fiatal ültetvények hajtásválogatása című technológia ajánlásunk letöltése pdf formátumban letölthető itt!


Technológiai ajánlás 2021. január - Metszési taktikák című hírlevelünk pdf változatának letöltése itt!
Technológiai ajánlás – metszési taktika 2021
A metszés minden esetben alany/fajta/termőhely és évjárat függő tevékenység. Mindig az aktuális termőegyensúlyi állapotot figyelembe véve kell meghatározni annak mértékét és soha nem lehet egy kalap alá venni ültetvényünk valamennyi fajtáját. Az ültetvény egyensúlyi helyzetéhez igazodva kell meghatározni a metszés mértékét és taktikáját. 
A metszés a termésritkítás, a fák méretéhez és kondíciójához igazított terhelés beállításának legfontosabb eszköze! Ha a nagy rügyterhelést hordozó fákat metszetlenül hagynánk, vagy csak minimális mértékű metszésbe részesítenénk, túlságosan nagy terhelést hagynánk rajtuk és ezzel.......